SOCIAL MEDIA

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019

Κίρκη



"Με πέταξες στα κοράκια, αλλά τελικά προτιμώ αυτά από εσένα..."


Κάθε τόσο εμφανίζεται στα ράφια ένα βιβλίο που είναι ένα μικρό κομμάτι τελειότητας. Η ΚΙΡΚΗ είναι ένα τέτοιο βιβλίο, το οποίο μόλις κυκλοφόρησε στα ελληνικά και είμαι τόσο χαρούμενη που επιτέλους θα σου μιλήσω γι' αυτό.

 Στην ΚΙΡΚΗ λοιπόν, παρακολουθούμε την ιστορία της Κίρκης (προφανώς), μιας από τις κατώτερες θεότητες του αρχαίου ελληνικού πάνθεον και κόρης του Τιτάνα Ήλιου. Από το πέρασμά της στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ του Ομήρου δεν μαθαίνουμε πολλά γι' αυτήν. Είναι μάγισσα, ζει μόνη της (πράγμα ασύλληπτο για γυναίκα της εποχής) στο νησί της Αιαίας και μετατρέπει όσους αποβιβάζονται εκεί σε γουρούνια... Εδώ θα μάθουμε για τα παιδικά της χρόνια, την περιφρόνηση από την οικογένειά της, το περιστατικό που οδήγησε στη δημιουργία ενός τέρατος και την εξορία της.

Η ΚΙΡΚΗ της Miller όμως δεν είναι απλά μια θεότητα που, έχοντας βαρεθεί με την αιωνιότητα, παίζει με το ανθρώπινο είδος. Είναι μια γυναίκα που κατάφερε μέσα στη μοναξιά και την απομόνωση να βρει τον εαυτό της, τη δύναμη και τη φωνή της, να σταθεί στα πόδια της και να πάει κόντρα σε όλους για όσα αγαπά.

Τα θέματα που θίγονται είναι θέματα που εξακολουθούν να απασχολούν τις γυναίκες σήμερα, ίσως πολύ περισσότερο απ' όσο τότε:

  • η εξωτερική εμφάνιση και πώς αυτή επηρεάζει τη συμπεριφορά των γύρω μας
  • η καχυποψία που αντιμετωπίζει μία ανεξάρτητη γυναίκα που δε φαίνεται να έχει την ανάγκη κάποιου για την ευημερία και την ασφάλειά της
  • η μητρότητα και πόσο αλλάζει τη ζωή σου. Αυτά που κερδίζεις αλλά και όσα χάνεις
  • ο έρωτας φυσικά

Αν σου αρέσει η μυθολογία (όπως κι εμένα) τότε μάλλον θα σου αρέσει και η ΚΙΡΚΗ, καθώς στις σελίδες της εμφανίζονται πολλά γνωστά μας πρόσωπα. Ο Προμηθέας, ο Ερμής, η Αθηνά, ο Δαίδαλος, ο Μινώταυρος, ο Θησέας, η μάγισσα Μήδεια και φυσικά ο Οδυσσέας και το πλήρωμά του. Θεοί και θνητοί παρουσιάζονται όπως δεν τους έχεις ξαναδεί, χωρίς τη λάμψη του μύθου, γεμάτοι ελαττώματα, εγωισμούς, μικροπρέπεια και κακία. Κάτι σαν σαπουνόπερα, με την καλή έννοια.

Αν και δεν έχει μεγάλη αγωνία στην εξέληξη της ιστορίας του, από τη στιγμή που το έπιανα στα χέρια μου, μου ήταν πολύ δύσκολο να το αφήσω. Ξενύχτησα μαζί του και δε θέλω να γίνω γραφική λέγοντάς σου πως ο λόγος του έρρεε σαν γάργαρο ρυάκι, αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Η γραφή της Miller είναι ονειρεμένη, χωρίς επιδειξιομανίες και βαρύγδουπες εκφράσεις, αλλά με τέτοια αμεσότητα και αλήθεια που εύκολα βρίσκει τον τρόπο να μιλήσει απ' ευθείας στην καρδιά.

Η ΚΙΡΚΗ έρχεται με τη φόρα που της δίνουν τα τόσα βραβεία που έχει κερδίσει (ανάμεσά τους και το Goodreads Choice Award για το 2018) και σου την προτείνω ανεπιφύλακτα για παρέα. Διάλεξέ την και δεν θα χάσεις. 

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ
















Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Βιβλιοκριτική: Incendiary

  "I am a shadow, I am a drop of ink. Vengeance in the night.  I'm a Robari." Όταν αυτές οι κομψές γαλλικές ομορφιές μου χτύπη...